warsztaty kulinarne

Lokalizacja

Kampus UG
Aula 1. 43, Wydział Filologiczny, ul. Wita Stwosza 55, Gdańsk
Kategoria

Data

23 Mar 2019

Czas

13:30 - 15:00

Koszt

wstęp wolny

Etykiety

Dzień 3

Warsztaty kulinarne – kugel tradycyjna żydowska babka.

Kugel to tradycyjna żydowska babka.

Jest to potrawa popularna, łącząca w sobie wiele składników w formie zapiekanki.  Ma ona również wiele wariantów, występują babki słodkie bądź słone, z ziemniakami bądź makaronem, z mięsem bądź bez. Kugle mogą być dodatkiem do dania głównego lub deserem.

Podczas poprzedniej edycji festiwalu Shalom Polin 2018 odbyły się warsztaty kulinarne z przygotowania chały, w tym roku dr Wojciech Śledź poprowadzi warsztaty z przygotowywania innej tradycyjnej i osławionej potrawy żydowskiej – kugla.

kugel - warsztaty kulinarne

 

Harmonogram