Warsztaty kulinarne Latkes, latkes żydowskie placki ziemniaczane
Prowadzenie dr Wojciech Śledź (Towarzystwo Polsko-Izraelskie Wspólne Dziedzictwo Moreshet Meshutefet)
Przepisów na latkesy jest wiele, ale i tak pewnie każdy z was ma swoje metody przetwarzania składników. Jedni preferują ziemniaki starte na grubych oczkach tarki, inni zapewne wolą drobniejsze, ten da więcej cebulki, inny nie żałuje czosnku, pieprzu…Tak więc, indywidualnie wegług smaku i własnych wizji. Latkes można robić nie tylko z ziemniaków, wspaniałe są również z dyni, marchewki, selera, jak i z warzyw mieszanych. Doskonałym dodatkiem jest gęsta śmietana oraz mus jabłkowy. Smacznego !
Smażone tradycyjnie lateks są spożywane w czasie Chanuki na pamiątkę oliwnej lampki która w cudowny sposób paliła się przez osiem dni, kiedy Machabeusze zwycięsko wkroczyli do ograbionej ze wszystkiego Świątyni w Jerozolimie. Smażone placki ziemniaczane (zwane Latkes w języku jidysz i Levivot w języku hebrajskim) są takie wspaniałe że buzie nie zamykają się gdy siadamy do stołu w nasze ulubione święto.
Prowadzący
-
Wojciech Śledź